RT4 Amplifier Issues

This unit is the RT4 and RT5 system and is made by Magneti Marelli
Main differences between RT4 & RT5 - RT5 has Bluetooth Hands Free, faster Navigation calculation and on C4 & C4 Picasso only, USB ports and a High-Res screen.

Moderator: RichardW

JIITEE
Posts: 21
Joined: 13 Aug 2018, 01:08

Re: RT4 Amplifier Issues

Post by JIITEE » 13 Aug 2018, 15:21

Could it be the blower resistor just suddenly failed? i just check resistor cables and green/yellow and black or red is about 14.20 volts , but if i measured only red and black 0 volts. am i right but seems like resistor is gone?! If i get it right there should be volts between black and red wire if resistor should work work?

User avatar
GiveMeABreak
Forum Admin Team
Posts: 11624
Joined: 15 Sep 2015, 19:38
x 990

Re: RT4 Amplifier Issues

Post by GiveMeABreak » 13 Aug 2018, 15:27

Yes, but you have to understand we can't see anything here at this end and you are asking for help.

You say you haven't connected anything up except the speaker wires - well what about the rest of these power wires in the picture you linked to - we are only getting half the story as usual!
X7 27 converter.PNG

JIITEE
Posts: 21
Joined: 13 Aug 2018, 01:08

Re: RT4 Amplifier Issues

Post by JIITEE » 13 Aug 2018, 15:54

Yep, thats right just simple connection like i said, and all is stripped now off so i´m baffled what went wrong? Every wire was connected like should be, but amp and nothing more was installed in any way. Even oem speakers was still in place that point. First time this kind of catastrophe happened, i have installed many many car systems and all were worked good. I know the can line could be pain in some way when installing aftermarket amp,, but serious,, not this bad??!!

User avatar
GiveMeABreak
Forum Admin Team
Posts: 11624
Joined: 15 Sep 2015, 19:38
x 990

Re: RT4 Amplifier Issues

Post by GiveMeABreak » 13 Aug 2018, 16:01

Yes - easily done. I'm really not sure about that piece of **** that you linked to - I wouldn't have it anywhere near my car. Ignoring the tweeters that are wired to the front woofers, that still leaves 8 wires for the other speakers and that thing doesn't even have enough connections.

Anyway with everything off - is your RT4 and the A/C working again now?

JIITEE
Posts: 21
Joined: 13 Aug 2018, 01:08

Re: RT4 Amplifier Issues

Post by JIITEE » 13 Aug 2018, 16:12

Well well, now i know what messed, i accidentally plug that 6 pin connector to player, i´ve changed it now to ac -panel.. BUT.. it wont power up anyway.. F********!!!

User avatar
GiveMeABreak
Forum Admin Team
Posts: 11624
Joined: 15 Sep 2015, 19:38
x 990

Re: RT4 Amplifier Issues

Post by GiveMeABreak » 13 Aug 2018, 16:17

So which 6 pin connector? The plastic Gizmo or are you saying you plugged the A/C connector from the climate control panel into the RT4??

JIITEE
Posts: 21
Joined: 13 Aug 2018, 01:08

Re: RT4 Amplifier Issues

Post by JIITEE » 13 Aug 2018, 16:21

Yes,i connect that 6 pin ac connector to RT4, mistake is made that way, now just guessing and summing what is broken and how much would it cost!!??

User avatar
GiveMeABreak
Forum Admin Team
Posts: 11624
Joined: 15 Sep 2015, 19:38
x 990

Re: RT4 Amplifier Issues

Post by GiveMeABreak » 13 Aug 2018, 16:24

Is the RT4 powering up and working - are ANY lights / radio working?
Is the A/C panel Powering up and are ANY of the controls working or lights?

JIITEE
Posts: 21
Joined: 13 Aug 2018, 01:08

Re: RT4 Amplifier Issues

Post by JIITEE » 13 Aug 2018, 16:34

ac panel not work in any way, RT4 works , maybe BSI need lexia reset or is it totally gone, now i tried to see my clone Lexia is it any hope or something to do, or do i need go authorised garage... D***!! good questions...

User avatar
GiveMeABreak
Forum Admin Team
Posts: 11624
Joined: 15 Sep 2015, 19:38
x 990

Re: RT4 Amplifier Issues

Post by GiveMeABreak » 13 Aug 2018, 16:39

I'm looking at the wiring diagrams to see which wires have been crossed - give me a minute.....

JIITEE
Posts: 21
Joined: 13 Aug 2018, 01:08

Re: RT4 Amplifier Issues

Post by JIITEE » 13 Aug 2018, 16:53

No problem, i´m not so hurry at this point. Thank you very much , this forum works!! Only one stupid is around here (me)...

User avatar
GiveMeABreak
Forum Admin Team
Posts: 11624
Joined: 15 Sep 2015, 19:38
x 990

Re: RT4 Amplifier Issues

Post by GiveMeABreak » 13 Aug 2018, 16:53

Can you explain where you plugged the 6 pin connector into on the RT4 - I can't see a dedicated 6 pin connector - so I need to know whether you connected it into a separate block for the AUX input or into some of the pins used for the 8 pin connector?

All I can say is that the 6 pin connector on the A/C panel has the following wires:
x7 27 AC.png
x7 27 AC.png (13.62 KiB) Viewed 82 times
8060 - Compressor control (Earth)
Z8060 - Compressor control (Positive)
9024G - Comfort Data High CAN bus
9025G - Comfort data low CAN bus

JIITEE
Posts: 21
Joined: 13 Aug 2018, 01:08

Re: RT4 Amplifier Issues

Post by JIITEE » 13 Aug 2018, 17:02

That 6 pin connector is above of four signal wires (antenna?, gps?) is that cd changer connector and where to hook usb, but it fit perfercly that connector, wire was quite short but even that way i managed connect it.. not sure if there is 8 pins, i just assebled all back and try to see is there anything what i could do now wit Lexia or without ..

User avatar
GiveMeABreak
Forum Admin Team
Posts: 11624
Joined: 15 Sep 2015, 19:38
x 990

Re: RT4 Amplifier Issues

Post by GiveMeABreak » 13 Aug 2018, 17:29

Check your F12 fuse on the BSI board again as per the original diagram early in the thread - the diagram shows where it is.

You may have fried the fuse for the A/C control. If not then the panel may be fried if you have checked the fuse and there is no communication with it with Lexia.

6452H7 is the part and an eye watering £598.80 (or 670.15 Euros in Finland)

You can probably pick one up from ebay if you are sure the unit is dead and you've checked everything else.

JIITEE
Posts: 21
Joined: 13 Aug 2018, 01:08

Re: RT4 Amplifier Issues

Post by JIITEE » 13 Aug 2018, 18:21

But hey! Lets think about it, how ac-control panel could be toast, just connected it today and error wont disappear now, this problem occurs when 6 pin connector was in RT4: f020 no communication with the air conditioning ECU, maybe it´s hanging someway and wont disappear or / cant access to clear it? BSI maybe still needs factory reset /programming and i cant do it clone ( i dont have code to reprogrammin BSI box)